top of page

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Η συνολική λειτουργία της Εταιρίας διέπεται από τις αρχές που αποτυπώνονται στο Σύστημα Διαχείρισης
Ποιότητας & Ασφάλειας Τροφίμων. Το Ενιαίο Σύστημα Διαχείρισης είναι βασισμένο στις απαιτήσεις που ορίζεται
από το διεθνές πρότυπο FSSC 22000 και την κείμενη νομοθεσία.
Το Ενιαίο Σύστημα Διαχείρισης έχει δομηθεί με κεντρικό άξονα τους πελάτες – καταναλωτές, καθώς και τις
ανάγκες, προσδοκίες και απαιτήσεις αυτών. Ως εκ τούτου, το σύστημα έχει σχεδιαστεί ώστε να καλύπτει τόσο τις
απαιτήσεις του πελάτη όσο και τις κανονιστικές απαιτήσεις για το ίδιο το προϊόν.
Πρωταρχικός ρόλος της εταιρίας είναι να προσφέρει στους πελάτες της προϊόντα ασφαλή και υπηρεσίες ενός
σταθερά υψηλού επιπέδου. Η φιλοσοφία που διαπνέει την διοίκηση του οργανισμού είναι η συνεχής προσπάθεια
βελτίωσης της ποιότητας & ασφάλειας τροφίμων μέσα από συστηματοποίηση της εργασίας σύμφωνα με
τυποποιημένες διαδικασίες έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η εξάλειψη των αδυναμιών, η βελτίωση της ποιότητας
προϊόντων διαδικασιών & μέσων παραγωγής, η εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων διοίκησης, η ικανοποίηση του
πελάτη, η θεσμοθέτηση στόχων όλων των διεργασιών του οργανισμού, να παρέχει στους πελάτες της προϊόντα
ασφαλή, τα οποία συνεχώς να ικανοποιούν τις ανάγκες και τις απαιτήσεις τους καθώς επίσης να επιδιώκει την
ποιότητα και την αύξηση της αποδοτικότητας σε όλες τις δραστηριότητες, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες
ολόκληρου του οργανισμού.
Βασικοί στόχοι του Ενιαίου Συστήματος Ποιότητας & Ασφάλειας Τροφίμων (ΕΣΔ) είναι:
• Ο χειρισμός των προϊόντων κατά τρόπο ώστε να διατηρείται η ποιότητα-ασφάλεια (στόχος: καμία απόσυρση
δυνητικά μη ασφαλούς προϊόντος) αυτών από την εισαγωγή τους μέχρι και την τελική συσκευασία και παράδοση
στον πελάτη.
• Η ικανοποίηση των συμφωνηθέντων με τους πελάτες απαιτήσεων, αναφορικά με την παράδοση (συνθήκες,
χρόνος), το είδος, την ποσότητα και την ποιότητα των προϊόντων.
• Η συνεχής βελτίωση των παραγωγικών διαδικασιών και της συνολικής λειτουργίας του Ενιαίου Συστήματος
Διαχείρισης, λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος, την βιωσιμότητα και τις αρχές ηθικής.
Η επίτευξη των παραπάνω καθορίζεται μέσα από τις βασικές διεργασίες του Ενιαίου Συστήματος Διαχείρισης
Ποιότητας & Ασφάλειας Τροφίμων, οι οποίες καθορίζουν ενέργειες όπως:
• Η συστηματική παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας και της εφαρμογής του συστήματος, μέσα από τις
ετήσιες ανασκοπήσεις από την Διοίκηση, εσωτερικές επιθεωρήσεις κλπ.
• Ο σαφής προσδιορισμός των απαιτήσεων του πελάτη.
• Η συνεχής παρακολούθηση της επίδοσης των προμηθευτών / υπεργολάβων.
• Η συνεχής επιμόρφωση και εκπαίδευση του προσωπικού, καθώς επίσης και η ανάπτυξη και συνεχή βελτίωση
σχετικής κουλτούρας ώστε να προάγουν την ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων.
• Η τεκμηριωμένη και συνεχής παρακολούθηση και μέτρηση του βαθμού ικανοποίησης των πελατών.
• Η εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων, για την αποτελεσματική λειτουργία του.
• Η τεκμηριωμένη αναζήτηση αιτιών εμφάνισης προβλημάτων και αδυναμιών, ώστε να καθοριστούν και
εφαρμοστούν οι απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες, με σκοπό την αποφυγή της επανεμφάνισής τους.
• Η τεκμηριωμένη ανασκόπηση αποτελεσματικότητας ενεργειών για την αντιμετώπιση απειλών και την
αξιοποίηση ευκαιριών
Η συνολική εφαρμογή των αρχών του συστήματος εξασφαλίζεται μέσα από την συνεχή ενημέρωση και
ευαισθητοποίηση του προσωπικού σε όλα τα επίπεδα, με κύριο σκοπό την δημιουργία της σχετικής συνείδησης
των σκοπών και της φιλοσοφίας του συστήματος.
Ο Γενικός Δ/ντής της Λ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ E.Ε.

Λ. Σαββόπουλος

bottom of page